-
Tipy na vánoční dárky
nav-right - Dárkové poukazy
-
Herold pro Vás
nav-right -
Akce a slevy
nav-right -
Koření a přísady
nav-right -
Střeva a síťky
nav-right -
Řeznické potřeby
nav-right -
Krájení
nav-right -
Obalový materiál
nav-right -
Řeznické stroje Dadaux
nav-right -
Gastro vybavení
nav-right -
Kuchyňské potřeby
nav-right -
Kuchyňské nádobí
nav-right -
Sanita a mytí
nav-right -
Pracovní a ochranné pomůcky
nav-right -
Udírny Bradley
nav-right -
Grily Weber
nav-right - Knihy pro řezníky a uzenáře
-
Bazar řeznických potřeb
nav-right
Poznejte metodu vaření sous-vide
Co je vaření metodou sous-vide?
Sous-vide (z francouzského překladu „ve vakuu“) je šetrné a pomalé vaření s relativně jednoduchým postupem přípravy, který zahrnuje zabalení potravin do plastového sáčku (obalu), vakuové uzavření a vaření zabalené potraviny při kontrolované (tj. řízené) teplotě. Díky tomuto postupu lze připravit mnohem zdravější a chutnější pokrmy, než běžným způsobem.
Příprava pokrmů pomocí metody sous-vide si v poslední době získává velkou oblibu a proniká i do českých domácností, avšak u profesionálních kuchařů a v prvotřídních restauracích je tato metoda již několik desetiletí používána pro přípravu těch nejlepších specialit a vybraných lahůdek.
Varné hlavice Vám v kuchyni nezaberou skoro žádné místo, a přesto lze s nimi doma nebo v restauraci vykouzlit skvělé pokrmy.
Jak sous-vide funguje?
Jak sous-vide funguje a proč jsou některé potraviny lepší než při tradičním způsobu vaření? Princip technologie vaření sous-vide spočívá v tom, že potraviny jsou v syrovém stavu vakuově zabalené do speciálních vakuových sáčků a až poté se pomalu vaří při teplotě, která se pohybuje v rozmezí od 56 °C do 95 °C. Celková doba přípravy pokrmů se liší podle druhu potravin a dle požadovaného výsledku. Příprava může trvat od několika minut až po několik hodin, během kterých se pokrmy připravují ve vodní lázni s varnou hlavicí nebo ve varné lázni. Díky nižší teplotě a delší době pošírování zůstanou pokrmy šťavnaté a zachovají si přirozenou chuť, jejich barva a aroma se přípravou ještě zintenzívní. Příprava sous - vide je navíc šetrná a v pokrmech jsou zachovány důležité vitamíny a minerály, což ocení hlavně ti, kteří si dávají záležet na zdravém jídle.
Díky vakuování si potraviny dokáží zachovat své původní vlastnosti jako je přirozená chuť, živiny a vitamíny, což ocení hlavně ti, kteří si dávají záležet na zdravém jídle.
Hlavní výhody vaření sous-vide
- potraviny zůstanou šťavnaté, jejich barva a aroma se přípravou ještě zintenzívní (nedochází k vysoušení, k oxidaci, ani k vyluhování potravin)
- díky šetrné tepelné úpravě zůstávají zachovány důležité živiny
- potraviny je možno zpravidla připravovat bez přidání tuku a soli
- takto upravené potraviny splňují přísné dietní požadavky
- váhový úbytek v důsledku vaření se nesnižuje, při klasickém i jiném alternativním vaření je váhový úbytek až 50 %
- snadné plánování – suroviny můžete mít předpřipravené pro další úpravu
- minimální nároky na údržbu
Krokem, který k metodě sous-vide neodmyslitelně patří, je vakuování potravin. Připravované potraviny včetně koření, bylinek či tuku vložíme do speciálních vakuových sáčků a zbytek práce za vás odvede vakuová balička.
Připravte si jídlo na pár dní dopředu
Velká výhoda pokrmů připravených pomocí metody sous-vide je, že takto připravené pokrmy můžete uchovat v chladničce, kde vám vydrží i několik dní. Ovšem nechcete-li pokrm servírovat hned, je důležité dodržovat správný postup přípravy a skladování. Maso by se mělo po uvaření okamžitě zchladit v ledové vodní lázni a dát na nejchladnější místo do lednice.
Co je potřeba pro vaření sous-vide
Syrové maso, nebo jinou surovinu, vložíte do vakuových sáčků společně s bylinkami a kořením
Zavakuovaný balíček vložíte do lázně a necháte podle potřeby vařit, třeba několik hodin.