Získejte 5 % slevu
pro registrované zákazníky
question
Sleva pro členy Herold klubu
| EUR
phone+420 313 512 633 nebo nám napište (Po-Pá: 07-15h)
Získejte 5 % slevu pro registrované zákazníky question
Sleva pro členy Herold klubu

Poznejte metodu vaření sous-vide

Co je vaření metodou sous-vide?

Sous-vide (z francouzského překladu „ve vakuu“) je šetrné a pomalé vaření s relativně jednoduchým postupem přípravy, který zahrnuje zabalení potravin do plastového sáčku (obalu), vakuové uzavření a vaření zabalené potraviny při kontrolované (tj. řízené) teplotě. Díky tomuto postupu lze připravit mnohem zdravější a chutnější pokrmy, než běžným způsobem.

Příprava pokrmů pomocí metody sous-vide si v poslední době získává velkou oblibu a proniká i do českých domácností, avšak u profesionálních kuchařů a v prvotřídních restauracích je tato metoda již několik desetiletí používána pro přípravu těch nejlepších specialit a vybraných lahůdek.

Varné hlavice pro přípravu jídel metodou sous-vide

Varné hlavice Vám v kuchyni nezaberou skoro žádné místo, a přesto lze s nimi doma nebo v restauraci vykouzlit skvělé pokrmy.

Jak sous-vide funguje?

Jak sous-vide funguje a proč jsou některé potraviny lepší než při tradičním způsobu vaření? Princip technologie vaření sous-vide spočívá v tom, že potraviny jsou v syrovém stavu vakuově zabalené do speciálních vakuových sáčků a až poté se pomalu vaří při teplotě, která se pohybuje v rozmezí od 56 °C do 95 °C. Celková doba přípravy pokrmů se liší podle druhu potravin a dle požadovaného výsledku. Příprava může trvat od několika minut až po několik hodin, během kterých se pokrmy připravují ve vodní lázni s varnou hlavicí nebo ve varné lázni. Díky nižší teplotě a delší době pošírování zůstanou pokrmy šťavnaté a zachovají si přirozenou chuť, jejich barva a aroma se přípravou ještě zintenzívní. Příprava sous - vide je navíc šetrná a v pokrmech jsou zachovány důležité vitamíny a minerály, což ocení hlavně ti, kteří si dávají záležet na zdravém jídle.

Vakuované potraviny si dokáží zachovat své původní vlastnosti

Díky vakuování si potraviny dokáží zachovat své původní vlastnosti jako je přirozená chuť, živiny a vitamíny, což ocení hlavně ti, kteří si dávají záležet na zdravém jídle.

Hlavní výhody vaření sous-vide

  • potraviny zůstanou šťavnaté, jejich barva a aroma se přípravou ještě zintenzívní (nedochází k vysoušení, k oxidaci, ani k vyluhování potravin)
  • díky šetrné tepelné úpravě zůstávají zachovány důležité živiny
  • potraviny je možno zpravidla připravovat bez přidání tuku a soli
  • takto upravené potraviny splňují přísné dietní požadavky
  • váhový úbytek v důsledku vaření se nesnižuje, při klasickém i jiném alternativním vaření je váhový úbytek až 50 %
  • snadné plánování – suroviny můžete mít předpřipravené pro další úpravu
  • minimální nároky na údržbu

Vakuová balička

Krokem, který k metodě sous-vide neodmyslitelně patří, je vakuování potravin. Připravované potraviny včetně koření, bylinek či tuku vložíme do speciálních vakuových sáčků a zbytek práce za vás odvede vakuová balička.

Připravte si jídlo na pár dní dopředu 

Velká výhoda pokrmů připravených pomocí metody sous-vide je, že takto připravené pokrmy můžete uchovat v chladničce, kde vám vydrží i několik dní. Ovšem nechcete-li pokrm servírovat hned, je důležité dodržovat správný postup přípravy a skladování. Maso by se mělo po uvaření okamžitě zchladit v ledové vodní lázni a dát na nejchladnější místo do lednice.

Co je potřeba pro vaření sous-vide

 

Vakuové sáčky  Vakuové sáčky

Syrové maso, nebo jinou surovinu, vložíte do vakuových sáčků společně s bylinkami a kořením

 

Vakuová balička Balička na vakuování potravin

Pomocí vakuové baličky vysajete ze sáčku vzduch a připravíte surovinu k vaření

 

Varná lázeň nebo hlavice Varné lázně sous-vide

Zavakuovaný balíček vložíte do lázně a necháte podle potřeby vařit, třeba několik hodin.

 

Zpět na výpis
arrow-up
Čekejte prosím...